OBAVIJEST HRVATSKE UDRUGE AUTO STRUKE

Obavijest o reformi autostruke Hrvatske sektora popravka šteta na vozilima koju provodi radna skupina ASHHH (Autostruka  HOK, HGK, HUAS)

Studeni  2018

 

 

Poštovani članovi i ostali u struci,

 

u prošlom izdanju HUAS INFO u lipnju  izvijestili smo Vas da se inicijativi rješavanja problematike autostruke HUAS – HGK  pridružila i Hrvatska Obrtnička komora (HOK).  

 

Sastanak članova HOK-a tj UOGZ održao se u Zagrebu uz prisutnost 30 ak obrtnika i poduzetnika koji vrše popravak šteta na automobilima u Zagrebu.

 

Prezentirani su koraci koje su HUAS i HGK napravili u proteklom razdoblju vezano za cijenu rada, „pogodbu“, standarde popravka, nedostatak limara i autolakira...

 

Burna rasprava je za razliku od večine takvih skupova na kraju ipak pozitivno završila  osnivanjem radne skupine ASHHH (Auto Struka HGK, HOK, HUAS) koja se obvezala na razini Hrvatske napraviti reformu autostruke Hrvatske sektora popravka šteta na vozilima prema uzoru na EU zemlje.

 

Radna skupina je sastavljena od 30 ak ljudi iz struke, nekoliko pravnika, predstavnika komora i područnih sekcija autostruke i servisera iz Osijeka, Zagreba, Splita i Rijeke/Istre. Oni bi nadalje trebali informirati o reformi ostale područne komore, institucije i servisere.

 

Navodimo glavne dijelove zapisnika sa sastanka radne skupine ASHHH (Autostruka HOK, HGK, HUAS) kao i ciljeve radne skupine: a to je reforma auto servisne struke (sektor popravka šteta na vozilima) u RH

 


Zaključak prvog sastanka bio je da rad radne skupine i reformu treba sprovesti u dva smjera koja niže navodimo.

 


1.    Komercijalno - tehnički aspekt obrade i popravka štete prema pravilima struke i regulacije u zemljama EU:

 


-    „Komercijalna kategorizacija“ kroz pojedinačne izračune cijene rada u radionicama - HGK ishodio odobrenje od AZTN za metodu izračuna (Njemačke organizacije ZKF i Hrvatske organizacije autostruka HUAS);

 

-    „Tehnička kategorizacija“ uvesti licenciranje radionica (ishoditi odobrenje u HOK za EU model „Eurogarant standard“);   

 

-    Proces obrade šteta uvesti prema regulaciji iz EU kroz metodu kalulacije Audatex, DAT ili Eurotax. Potrebno također „standardizirati indeks“ - iznos potrošnog materijala za lakiranje;    
-    Zamjenski auto analiza prema regulaciji iz EU zemalja;
-    Ostalo (Strukovno obrazovanje naučnika, profesionalna edukacija..,)

 

2.    Pravna regulacija odnosa na tržištu održavanja i popravka motornih vozila u Hrvatskoj prema uzoru i regulaciji u zemljama EU:

 

-    Problem „nagodbe“ i isplate bez PDV potiče sivu ekonomiju te se ista mora regulirati prema uzoru na zemlje članice EU (Njemačka, Austrija...) u kojima se isplata nagodbe vrši prema Audatex, Eurotax ili DAT kalkulaciji množenoj sa prosječnom cijenom rada i sa uračunatim PDV-om;
-    Izvidi šteta analiza istih i prijava institucijama (obrazloženje u Prilogu 1);
-    Ostalo   

 

Na drugom sastanku definiran je pravilnik o popravku šteta na vozilima kao važeći dokumenat po kojem će se u Hrvatskoj obavljati popravak šteta na vozilima prema EU propisanim standardima i uputama za popravak od proizvođaća vozila.  

 

Plan je u sljedečih nekoliko tjedana završiti prvi i osnovni dio reforme autostruke Hrvatske te ga na prolječe predstaviti institucijama,  serviserima i osiguravateljima.
Ukoliko imate potrebu za dodatnim informacijama molimo javite se područnim sekcijama autostruke HOK, HGK i HUAS odnosno niže navedenim članovima radne skupine koji su uključeni u reformu.

 

Važna napomena i savjet: kako bi izbjegli sankcije agencije za zaštitu trišnog natjecanja nikako ne raspravljajte i ne dogovorajte cijenu rada limara i lakirera u vašoj regiji ili šire jer je to zabranjeno i kažnjivo prema zakonu AZTN!  

 

Radna skupina ASHHH:

 

ASHHH Split Jasenka Perić HGK/Auto Kuća, Ines Budrović HGK, Ivica Maleš, HOK/Autoservis, Tičinović Ante Auto servis, Vladimir Skender AH Auto kuća:

 

ASHHH Osijek: Hrvoje Dundović Auto Kuća, Snježana Babić HGK, Darko Knežević HOK, Ankica Vidaković Auto Kuća  

 

ASHHH Rijeka/Istra: Afrić Željka i Slavko Auto Kuća Vedran Ščulac HOK/Autoservis, Boris Bandera Auto Kuća

 

ASHHH Zagreb: Antun Trojnar HOK, Dragutin Trčak HOK/Autoservis, Damir Blažun HOK/Autoservis, Milena Kunčić HOK, Goran Čanković HOK, Niko Komljenović HOK, Hrvoje Paver HGK, Vladimir Štarkelj HGK/Auto Kuća, Ladislav Rogan HOK/Autoservis, Kurpes Robert Autoservis, Drago Arbanas Auto Kuća, Ivan Župan pravnik, Marijo Kantoci Autoservis, Ivica Iviček HUAS, Marko Radić HUAS; Matija Duić HOK   :  

 


Lijep pozdrav,
HUAS team

 

Gastro lutalica

200x120

Gospodarski vodič 2017

vodic

Za preuzimanje klikinte na sliku

Glasilo EHO

  • 1
  • 2
Best UK Bookis l.betroll.co.uk Ladbrokes
  • Matejna
  • Manifestacije
  • Majevica
  • Konobe
  • Maškare

Kotlić 2019. Kotlić 2018. Kotlić 2016.

 

Svečana sjednica 2019. Humanitarna manifestacija 5.3.2019 i paljenje Pusta
Svečana sjednica 2018. Poduzetnički dan 2016.
Radionica e-račun Poduzetnički dan 2018.
 

 

2016. 2015.

 

Dalibor Ožanić Ervin Tomić Tomislav Širola
 
Haris Jurada Boris Sušanj Dalibor Mladenić
Boris Radović Beli

 

Maškare 2013. Maškare 2015. Najbolje maškarani prostor 2016.

 

How to get bonus http://w.betroll.co.uk/ Will Hill
udruzenje.info koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se