Hrvatska obrtnička komora traži jače mjere za opstanak obrtništva

Nastavno na mjere za pomoć gospodarstvu koje je donijela Vlada RH ističemo da Hrvatska obrtnička komora na čelu s predsjednikom Dragutinom Ranogajcem i dalje inzistira na postizanju boljih uvjeta za opstanak poslovanja obrtnika i očuvanje radnih mjesta.

Iako cijenimo sve napore koje Vlada RH čini pomažući gospodarstvu da preživi, svjesni smo da učinjeno nažalost neće biti dovoljno. Upravo zato pozivamo Vladu RH da već sada otvorimo dijalog o otpisu i to mjesečnom dinamikom, a ne odgodi plaćanja za tri + tri mjeseca.

Hrvatska obrtnička komora za svoje članove traži:

1. otpis svih doprinosa iz i na plaću, za razdoblje dok traje zabrana rada

2. da se obrtnicima koji koriste mjeru HZZ-a za samozapošljavanje na istu stavi moratorij, kako bi mogli koristiti mjeru za očuvanje radnih mjesta za sebe osobno i svoje djelatnike.

3. da se korištenje mjere za očuvanje radnih mjesta omogući i sezonskim obrtima, kao i svim ostalim obrtima bez obzira koliko dugo posluju.

4. da iznos koji poslodavac može isplatiti iznad minimalne plaće bude neoporeziv.

5. da se suspenziraju  kolektivni ugovor i  stavi moratorij na pojedine odredbe

Zakona o radu zbog zadržavanja zapošljivosti

HOK naglašava da nije vrijeme gledati na dug za javna davanja iznosio on 200,00 kuna ili 10.000,00 kuna već treba omogućiti svima da pristupe mjeri za odgodu poreznih davanja.

Predsjednik HOK-a je zatražio da Nacionalni stožer razmotri popuštanje mjera prema vozačima: „Zbog čega naši vozači, koji su heroji i dovoze nam hranu, moraju biti u karanteni, a medicinsko osoblje i policajci koji su na granicama se svaki dan vraćaju svojim obiteljima? Za sada nemamo zaraženih vozača i treba popustiti u nekim mjerama, jer ako ograničenja budu prevelika ostat ćemo bez vozača“, apelirao je Ranogajec.

Predsjednik HOK-a je predložio i hitno osnivanje gospodarskog stožera koji će se sastojati od predstavnika gospodarskih asocijacija i ministara vezanih uz gospodarski resor.

Gastro lutalica

Svečana sjednica 2019. Humanitarna manifestacija 5.3.2019 i paljenje Pusta
Radionica e-račun Poduzetnički dan 2018.