PRIOPĆENJE ZA MEDIJE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE REPUBLIKE HRVATSKE

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE
 
STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE REPUBLIKE HRVATSKE
 
Iz Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu potvrđena je još jedna oboljela osoba novim koronavirusom, što znači da je do sada u Republici Hrvatskoj potvrđeno sedmero, a riječ je o bliskom kontaktu osobe iz Rijeke.
SITUACIJA U SVIJETU:
Prema Europskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC)
na dan 1. ožujka 2020. godine u svijetu je zabilježeno 87.024laboratorijski potvrđenih slučajeva zaraze novim koronavirusom(2019-nCoV), od čega 79.929 u Kini, 1.612 u Europi i 5.483 u ostatku svijeta.
Broj smrtnih slučajeva u svijetu je 2.979 (od toga 31 u EU).
 
Broj oporavljenih u svijetu je 42.606.
 
SITUACIJA U EU:
Potvrđeni slučajevioboljenja u Europi:
Italija 1.128, Njemačka 111, Francuska 100, Španjolska 66, UK 23, Švicarska 18, Norveška 15, Švedska 13, Austrija 10, Grčka 7, Nizozemska 7 i Hrvatska 7, Finska, Gruzija, Danska, Rumunjska po 3, Rusija 2 te Monako, Azerbajđan, Sjeverna Makedonija, Irska, Estonija, Island, Litva, Armenija, Bjelorusija, Luksemburg, Belgija i San Marino po 1.
 
Zadaća Stožera civilne zaštite RH je da, u situaciji kada je Svjetska zdravstvena organizacija podigla globalni rizik na vrlo visok, učini sve što je u njegovoj moći kako bi zaštitili stanovništvo, a poglavito kroz onemogućavanje širenja virusa i kroz prekid lanca infekcije putem kontrole dolazaka u zemlju. Kako bi se što bolje spriječilo širenje novog koronavirusa unutar RH svi građani moraju biti dobro informirani o simptomima bolesti i pravilnom postupanju.
Važno je napomenuti da je Hrvatska sigurna turistička destinacija koja ima dobro organiziran sustav zdravstvene zaštite te osigurava sigurnost svih građana i turista koji se nalaze u Hrvatskoj. Dolazak putnika u Hrvatsku nije ograničen te se turistički promet može i dalje nesmetano odvijati, navode u obraćanju ministar zdravstva i ministar turizma RH.
Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture putem Stožera civilne zaštite RH prati sve relevantne činjenice koje se odnose na dnevne migracije, tranzit roba i ljudi iz epidemiološki ugroženih područja te postupa sukladno stručnom mišljenju HZJZ.
Epidemiološka služba i dalje preporuča vozačima koji se nalaze u dnevnim migracijama da je nužno korištenje zaštitne opreme u svrhu samozaštite.
S obzirom na epidemiološku situaciju u Republici Hrvatskoj generalnih zabrana javnih okupljanja i dalje nema. No, Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske apelira na sve osobe koje su boravile na područjima koja su zahvaćenanovim koronavirusom(Kina, Japan, Hong Kong, Singapur, Južna Koreja, Iran, talijanske pokrajine Lombardija, Veneto, EmiliaRomagna i Piedmont)da u interesu javnog zdravstva ne dolaze na ta javna okupljanja.
Prevencija je u ovom slučaju ključna te molimo građane da se pridržavaju svih niže navedenih smjernica i uputakoje svakodnevno ažuriramo i objavljujemo na web stranicama.   
 
Ponavljamo upute za građane:
Svi građani koji imaju simptome prehlade, a nisu bili u Kini, Hong-Kongu, Japanu, Južnoj Koreji, Singapuru, Iranu i Talijanskoj Republici (pokrajine Lombardija, Veneto, EmiliaRomagna i Piedmont) unazad 14 dana ne trebaju se javljati liječnicima-epidemiolozima, već mogu kontaktirati svog liječnika obiteljske medicine.
Osobe koje su unazad 14 dana boravile u gore navedenim državama, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko županijskih centara 112.
Osobe koje kašlju i imaju povišenu temperaturu i druge znakove prehlade, a boravile su unutar 14 dana u gore navedenim državama, imaju obvezu javiti se nadležnom liječniku-epidemiologu radi daljnjih uputa.  
Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga dana na svojim mrežnim stranicama objavljuju najnovija saznanja o novom koronavirusu: https://www.hzjz.hr/medunarodna-istrazivanja/koronavirus-najnoviji-podatci/
Ministarstvo vanjskih i europskih poslova izdalo je preporuke za putovanje kojima se građane poziva na oprez i detaljnije informiranje prije puta u inozemstvo: http://www.mvep.hr/hr/konzularne-informacije/informacije-o-putovanjima/
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske kontinuirano prati daljnji razvoj situacije te u skladu s tim poduzima odgovarajuće mjere.
 
Upiti vezani uz praćenje stanja novog koronavirusa na području Republike Hrvatske mogu se slati na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. .
 
 
U Zagrebu, 1. ožujka 2020.
Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske
 

Gastro lutalica

200x120

Gospodarski vodič 2017

vodic

Za preuzimanje klikinte na sliku

Glasilo EHO

  • 1
  • 2
Best UK Bookis l.betroll.co.uk Ladbrokes
  • Matejna
  • Manifestacije
  • Majevica
  • Konobe
  • Maškare

Kotlić 2019. Kotlić 2018. Kotlić 2016.

 

Svečana sjednica 2019. Humanitarna manifestacija 5.3.2019 i paljenje Pusta
Svečana sjednica 2018. Poduzetnički dan 2016.
Radionica e-račun Poduzetnički dan 2018.
 

 

2016. 2015.

 

Dalibor Ožanić Ervin Tomić Tomislav Širola
 
Haris Jurada Boris Sušanj Dalibor Mladenić
Boris Radović Beli

 

Maškare 2013. Maškare 2015. Najbolje maškarani prostor 2016.

 

How to get bonus http://w.betroll.co.uk/ Will Hill
udruzenje.info koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo i pratio statistiku posjeta. Klikom na 'Slažem se' dajete nam dopuštenje postavljanja kolačića na Vaše računalo.
Slažem se