Želim biti MAJSTOR - Dani obrtništva i poduzetništva

Promocija strukovnih zanimanja

U sklopu promocije strukovnih zanimanja na području Primorsko-goranske županije, Obrtnička komora PGŽ ove godine planira održati manifestacije “Dan obrtništva i poduzetništva”, u dva termina:

20.03.2019, godine, s početkom u 10.30, Art kino Croatia, Rijeka, Krešimirova 2

05.04.2019. godine, s početkom u 10.30, Art kino Croatia, Rijeka, Krešimirova 2

Manifestacija je namijenjena učenicima 7. i 8. razreda, a program događanja je sljedeći:

-       Prikaz edukativnih filmova
-       Prikaz promotivnih filmova koje su pripremile pojedine strukovne škole
-       Predstavljanje uspješnih obrtnika, poduzetnika i učenika strukovnih škola, s područja PGŽ-a.

Cijeli program i ove godine vodit će Dražen Turina Šajeta, te će biti i zabavnog karaktera.

Molimo da provjerite s osnovnim školama na vašem području, postoji li interes da posjete manifestaciju “Dan obrtništva i poduzetništva”, s učenicima osmih razred, te u kojem bi se broju odazvali. Naime, broj mjesta u Art kinu je ograničen na 315 mjesta. Za učenike i profesore osnovnih škola organizirat će se (osigurati) besplatni prijevoz od škole do Art kina u Rijeci i nazad do škole, od strane Obrtničke komore PGŽ.

Molimo da upozorite škole da zbog organizacije prijave točan broj učenika i profesora koji će prisustvovati manifestaciji.
Popis škola i broj učenika koji žele sudjelovati na manifestaciji, molimo dostavite u komorski ured, kako bi se rezervirala mjesta u Art kino, te na vrijeme osigurao odgovarajući prijevoz učenika. Također, molimo da škole dostave podatak o kontakt osobi s kojom se mogu dogovoriti pojedinosti oko dolaska učenika u Art kino (ime i prezime, broj telefona).
Napominjemo kako ćemo ove godine rezervirati autobuse već potkraj veljače 2019. godine, stoga nam je važno da se ranije kontkatiraju šklole i provjeri njihova zainteresiranost za dolazak na manifestaciju.

Obrazac za prijavu u PDF formatu preuzmite klikom OVDJE

Posjet osnovnim školama na području PGŽ-a, s ciljem promocije upisa učenika u strukovna zanimanja i strukovne škole ove godine je planiran prema sljedećem rasporedu:
  1. 1.Udruženje obrtnika Krk u suradnji sa Srednjom školom Hrvatski kralj Zvonimir i OK PGŽ, organizirat će promociju upisa učenika i prezentaciju obrtničkih zanimanja, u Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir. Kako se radi o otoku, načelnici pojedinih općina u želji da učenici ostanu na otoku smatrali su da je ovakav način promocije najadekvatniji. U samoj Srednjoj školi Hrvatski kralj Zvonimir predstavit će se i ostale strukovne škole s područja PGŽ-a, koje imaju različite programe obrazovanja u odnosu na srednju školu na Krku. Realizacija promocije održat će se u veljači 2019. godine.
  2. 2.Udruženje obrtnika Crikvenica – organizirat će u dogovoru s OK PGŽ posjet osnovnim školama. U pojedinim osnovnim školama organizirat će se “male” radionice za pojedina zanimanja, kako bi učenici stekli što kvalitetniji uvid u strukovna zanimanja (npr. izrada pašte od tijesta, sastavljanje i izrada predmeta od različitih materijala i sl.). Vrijeme realizacije: kraj siječnja/početak veljače 2019. godine.
  3. 3.Udruženje obrtnika Rijeka – udruženje će tijekom travnja organizirati posjete osnovnim školama na svom području zajedno sa strukovnim školama i obrtnicima, za roditelje učenika osmih razreda i učenike osmih razreda.
  4. 4.Udruženje obrtnika Opatija – shodno dosadašnjoj suradnji posjetit će se zainteresirane osnovne škole na području udruženja s obrtnicima i profesorima strukovnih škola.
  5. 5.Udruženje obrtnika Viškovo-Kastav-Klana-Jelenje – održalo je promocijske aktivnosti u osnovnim školama tijekom listopada 2018. godine, te u sklopu Poduzetničkog dana u sklopu Matejne – posjet osnovnim školama, prezentacije na sajmu.

Kako je glavna manifestacija “Dan obrtništva i poduzetništva”, prvi nam je cilj da se motiviraju učenici osmih razreda osnovnih škola da pogledaju program u Art kinu. Tamo gdje bude interes osnovnih škola da se dođe u pojedina razredna odjeljenja učenika osmih razreda kako bi se predstavile strukovne škole, nastojat će se dogovoriti dolazak.

Vrijeme obilazaka u osnovnim školama, gdje će se uključiti OK PGŽ, bit će dogovoreno tijekom siječnja, veljače i manjim dijelom u ožujku (tijekom travnja i svibnja provode se majstorski ispiti i ispiti o stručnom osposobljavanju – provodi ga Obrtnička Komora PGŽ od 1.4.2019. – 10.5.2019., a početkom ožujka aktivnost Dan poduzetništva i obrtnišva je u svojoj provedbi prema već navedenim terminima).
Također, u dogovoru s ravnateljima pojedinih osnovnih škola gdje neće biti moguć dolazak (jer na području naše županije imamo preko 60 osnovnih škola), dostavit će se naši promotivni filmovi i materijali koje će prezentirati psiholozi i pedagozi tijekom profesionalne orijentacije. Ističemo kako s pojedinim pedagozima i psiholozima u osnovnim školama imamo iznimno dobru suradnju, te će se rado uključiti i promovirati strukovna zanimanja.

Ostalo – dolasci u Art kino – osnovne škole:

Obrtnička komora PGŽ dogovorit će dolazak Osnovne škola Frane Petrića s Cresa i Osnovne škole Maria Martinolića – Mali Lošinj u Art kino, slijedom njihovog upita iz 2018. godine.

Dolazak Osnovne škola I.G. Kovačića Vrbovsko (zajedno s područnim školama), u Art kino Croatia, dogovorit će se putem Udruženja obrtnika Vrbovsko.

Obrtnička komora PGŽ dogovorit će dolazak u Art kino i za sljedeće škole:
-       Osnovnu školu u u Delnicama, OŠ Ivana Gorana Kovačića
-       Osnovna škola Ivana Mažuranića, Novi Vinodolski
-       Osnovna škola Ivana Rabljanina, Rab
-       Osnovna škola Petar Zrinski, Čabar.

Izložba:
Ono što nas posebno veseli ove godine je izložba koju će OK PGŽ organizirati na gradskom Korzu, na velikim postamentima putem kojih će se promovirati upisi učenika u strukovna zanimanja. Na izložbi će biti predstavljeni učenički i obrtnički radovi, strukovne škole. Izložba će se održati od 24.04. – 03.05.2019. godine, Korzo grada Rijeke.