Poziv za radionicu „e-Račun u javnoj nabavi“

Poziv za radionicu „e-Račun u javnoj nabavi“ koja će se održati u srijedu 29.05.2019. u 17,00 sati u Domu hrvatskih branitelja na Viškovu, Vozišće 3. Radionica je besplatna, namijenjena je svim poduzetnicima s područja Udruženja obrtnika Viškovo Kastav Klana Jelenje i Udruženja obrtnika Opatija te Jedinicama lokalnih samouprava.

Prijave za radionicu poslati na e-mail:

Radionica pokriva zakonski aspekt e-računa  u javnoj nabavi. U 10 mjesecu je usvojen Zakon elektroničkom izdavanju računa u javnoj nabavi (NN 94/2018t). Fina je uspostavila Centralnu točku preko koje se razmjenjuju svi računi s osnove javne nabave. Radionica pokriva koje je sve korake potrebno osigurati da bi korisnici račune zaprimali i slali sukladno Zakonu.

Zakonski aspekt uključuje i to da se svi računi s osnove javne nabave moraju razmjenjivati sukladno novoj Europskoj normi o elektroničkom izdavanju računa 16931-1:2017 (u daljnjem tekstu: Norma) propisanu Direktivom EU/2014/55, a kojom se uređuje semantički model podataka i popis sintaksi za razmjenu elektroničkog računa CEN/TS 16931-2:2017. Obveza primjene navedene Norme je sastavni dio Zakona, a servis e-Račun za državu kao centralna točka za prolaz svih računa je prilagođen novoj Normi.

Svi obveznici javne nabave su od 01.12.2018. godine trebali biti spremni za zaprimanje e-računa preko Centralne platforme, a u skladu s navedenom Normom, a od 01.07.2019. godine račune proizašle iz javne nabave će morati zaprimati isključivo u elektroničkom obliku preko Centralne platforme, u skladu s Normom.

Radionica pokriva i načine samostalnog povezivanja sa sustavom i korištenje sustava, preduvjete za pristup te potrebnu dokumentaciju.

Cilj radionice je olakšati korisnicima ispunjavanje zakonske obveze na području e-Računa u javnoj nabavi.